Ukazatelem zralosti manga není barva. Tyto exotické plody mohou být zelené, ale také mohou přecházet ve žlutou až červenou barvu. Důležitá je však měkkost plodu. Tvrdé plody nejsou šťavnaté a vlákna nejdou dobře kousat. Moc měkké plody zase nechutnají tak jemně. Při výběru správně zralého plodu dejte na svůj cit nebo zkušenost s jiným exotickým ovocem, které je pro vás běžnější. Správně zralé mango by mělo být měkké přibližně jako zralá broskev nebo kiwi a při zmáčknutí by neměla být hloubka promáčknutí větší než 2 milimetry. Ze správně zralého manga vytéká při porcování šťáva. I přesto, že je mango tropickým plodem, skladovat by se mělo v lednici nebo v chladné místnosti. Skladování při pokojové teplotě zmenšuje intenzitu chuti plodu a také se mango rychleji kazí.
Před porcováním plod řádně omyjte. Porcování manga je jednoduché. Nejsnazším způsobem je oloupání plodu a vyjmutí pecky. To však má tu nevýhodu, že při loupání ovoce klouže z ruky. Elegantněji můžete nakrájet mango tak, že jej položíte podélně na prkénko a na obou stranách jej těsně okrojíte kolem pecky. Vzniknou tak tři kusy. Do dvou odkrojených kusů bez pecky vyřežte špičkou nože mřížky tak, abyste neprořízli slupku. Poté slupku prohněte vzhůru a vzniklé kostičky jednoduše odřežte od slupky. Zbytek manga okolo pecky pak snadno vykrájejte na prkénku.
Další možnost při stejném nařezání plodu je, že nožem nevyřežete mřížku, ale podélné proužky. Opět dávejte pozor, abyste neprořízli slupku. Poté vezměte velkou lžíci, slupku neotáčejte vzhůru, ale lžící jemně podebírejte proužky manga, které se tak od slupky oddělí.
Takto naporcované ovoce je určeno k rychlé spotřebě. Můžete například vyzkoušet exotický sálat, shake nebo smoothie. Mango je skvělé s banánem, kiwi nebo avokádem. Také skvěle chutná v kombinaci s rukolou.