Rajčata- chutná zelenina, která léčí!


Rajčata patří mezi oblíbené potraviny pro jejich příjemnou chuť. Ne nadarmo se jim říká „rajské jablíčko“. Jsou zdravé v syrové podobě a také ve vařené či pečené podobě. Rajčata obsahují minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, hořčík, mangan a železo. Z vitamínů obsahují A, B1, B2, B3, B6, C, E, K a také kyselinu listovou (B9). Díky nízkému počtu kalorií a vláknině jsou ideální na hubnutí a udržení si štíhlé postavy. Ve 100 gramech rajčatech najdeme jenom 17 kcal. Díky vláknině nám dodají pocit sytosti. Vláknina také pročišťuje střeva, podporuje správnou peristaltiku střev a zažívání.

rajčata

Rajčata obsahují spousty vitamínů. Díky tomu posilují imunitní systém a jsou prevencí proti chřipce a nachlazení, také nám dodají energii a dobrou náladu. Rajčata jsou blahodárná pro naše ledviny. Krásně nám je pročistí. Působí protizánětlivě a snižuji riziko ledvinových kamenů. Rajčata jsou močopudná. Rajčata také posilují našemu srdci a cévám. Také jsou dobré pro naši nervovou soustavu a nervy, zlepšují paměť. Zlepšují nám zrak, jsou skvělé pro naši pleť a vlasy, zpomalují stárnutí. Rajčátka působí preventivně proti rakovině, a to hlavně proti rakovině střev, která je hodně zákeřná.

rajčata s mozzarelou, bazalkou a bagetkou

Rajčata nám také zpevňují kosti a jsou prevencí před řídnutím kostí. Rajčata také jsou skvělá pro naše oči. Zlepšují nám zrak a chrání nás před chorobami jako je šedý zákal. Rajčata se hodí do různých salátů. Super je rajčatový salát, šopský salát, řecký salát. Může se použít i do bramborového salátu na turecký způsob. Oloupejte a uvařte brambory, nechte vychladnout. Nakrájejte je na kostičky. K nim přidejte nakrájená rajčata, cibuli a okurku. Opepřete, osolte a přidejte kapku olivového oleje. Z rajčat jsou také skvělé omáčky, protlaky i lečo. Dají se grilovat a hodí se k masu i k sýru. Využijete je jak ve studené kuchyni, tak v teplé. Výborná jsou i sušená rajčátka.